Cukinię generalnie odkryłam stosunkowo niedawno (nad czym bardzo ubolewam !! ) i od tego czasu nie wyobrażam sobie życia bez niej :)
A teraz do rzeczy !
Czego potrzebujemy:
2 średnie cukinie
3-5 ząbków czosnku (zależy od osobistych preferencji)
2 jajka
4-5 łyżek mąki
sól, pieprz do smaku
oliwa lub olej do smażenia
dodatkowo/opcjonalnie:
1 czerwona cebula
1 cebula dymka
Cukinie myjemy odkrawamy brzegi i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy ją dość obficie solą i odstawiamy na jakieś 30 minut. Cukinia to warzywo, które posiada sporą ilość wody i dzięki temu się jej pozbędziemy, żeby placuszki nie rozpadły się podczas smażenia.
Po 30 minutach odsączamy wytworzoną wodę. Wyciskamy czosnek, dodajemy mąkę i jajka i całość łączymy. Ja tutaj dodaje jeszcze drobno posiekaną czerwoną cebulę i pół pęczka dymki. Ciasto powinno być dość gęste.
Placuszki smażę na rozgrzanej oliwie z obu stron tak, aby się przyrumieniły. I gotowe !!!
Proste i pyszne :)
Smacznego !! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz