sobota, 6 lipca 2013

Muffinki, czyli słodka chwila z okazji soboty :)

Dziś chciałam Wam przedstawić banalnie prosty sposób na muffinki, którego chyba nie da się zepsuć :)
W związku z tym, że naprawdę lubię gotować i piec, od czasu do czasu pozwalam sobie na małe co nieco :) a te ciasteczka można zrobić w 10 minut - nie licząc czasu pieczenia to ciężko się oprzeć :D

Czego potrzebujemy: 
Zacznijmy od tego, że pisząc szklanka nie ma znaczenia co to za szklanka, najważniejsze jest używać do całego przepisu jednej i tej samej i zachować proporcje :) a więc:

Składniki suche
2 szklanki mąki - ja generalnie używam tortowej
2/3 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 stołowa łyżka cukru wanilinowego/ bądź cukru z wanilią
Składniki mokre
1 szklanka mleka - u mnie najczęściej 1,5%
1/3 szklanki oleju lubo roztopionego masła (smaczniejsze wychodzą z masłem)
2 jajka

Co i jak:
Do dużej miski najpierw wsypujemy wszystkie składniki suche i łączymy je ze sobą. Następnie dodajemy składniki mokre - kolejność nie ma znaczenia - ważne używając roztopionego masła musimy poczekać aż przestygnie !!
Mieszamy wszystko łyżką niezbyt dokładnie, tak żebyśmy wyraźnie widziały grudki - babeczki będą dzięki temu pulchniejsze i nie wyschną za bardzo.
Nakładamy nasze ciasto do foremek/papilotek (jak kto woli ;p ) najlepiej do mniej więcej 2/3 ich wysokości i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy około 25 minut i
GOTOWE :D



Kilka porad: 

  • jeśli nie macie specjalnej formy do pieczenia muffinek - nic się nie dzieje !!! wystarczy upiec je w podwójnych papilotkach i problem z głowy :)
  • możemy do babeczek dowolnie dodawać różne produkty urozmaicając sobie wypiek za każdym razem!! Ja często dodaję kakao, migdały, otręby, kawałki czekolady, budyń czy smażone jabłka
  • dekorowanie babeczek też pozwoli wam poszaleć- bita śmietana, lukier czy krem wszystko dozwolone :)
  • jeśli nie macie oleju ani masła spokojnie można dodać margarynę
  • nie zjedzone babeczki - chociaż u mnie nie zawsze się ta sztuka udaje- najlepiej schować do pudełka na żywność - dłużej będą świeże
  • najlepiej piec w piekarniku na opcji góra-dół, ale wszystko zależy od waszego sprzętu, czasem trzeba trochę pokombinować i okazać się może, że wam pieką się lepiej na np. termoobiegu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz